Barn smiler og ler uansett om de leker, eller ligger i sengen og spreller med beina i været. De kan le uten at det en spesiell grunn til det. Latteren bare triller ut på utpusten Hvor ofte smiler voksne når de jogger, sykler eller kjører bil? Hvor ofte smiler du når du jobber på pc-en, eller når du klipper plenen eller måker snø? Smiler du når du sitter i møte eller ser på TV. Hvor ofte ler du?


Latter og smil styrker nervesystemet

Du vet kanskje at latter gjør deg glad.  Vi trenger vel ingen forskning for å bekrefte det.

Når vi ler, frigjøres endorfiner. Hormoner som gir en følelse av lykke og oppstemthet, og gjør at vi slapper av og føler oss mer vel. Det samme som skjer når du trener eller spiser sjokolade. I tillegg masseres hodet og styrkes kroppen når vi ler. Nervesystemet og hormonsystemet påvirkes slik at logisk og analytisk tenking blir lettere.

Så hvorfor ikke starte dagen med latter, eller i hvert fall et smil eller ti.

Latter reduserer stress

Studier viser at latter reduserer stress. Den generelle avslapningen i musklene etter en latterkule kan vare opptil 45 minutter. I tillegg er viser man i studier til at latter og humor gjør at stress ikke får de samme negative konsekvensene som når man er alvorlig.

Bennett MP, Lengacher CA. Humor and laughter may influence health. III. Laughter and Health

Outcomes. Evid Based Complement Alternat Med 2006;3:61–3.

Latter og smil styrker immunforsvaret

Visste du at latter er rene medisinen? Lattermeditasjon brukes flere steder for å booste immunforsvaret og for smertebehandling. En god latter forlenger livet.


Vänta inte med att skratta tills du blir gammal
för i så fall så kan det hända sig att du dör
förrän du skrattat  en enda sång ...

Og selv om man ikke skulle kunne bevise at man lever lenger med latter og smil, så lever man i hvert fall bedre.


Humor styrker læringen

Studer viser at når man bruker humor i undervisningen, lærer man bedre. Det er ganske logisk siden vi lærer mest når det nervesystemet som kalles «hvil og fordøy» er påskrudd. Når stresshormoner løper løpsk i kroppen og vi er i kampmodus er vi ikke i stand til å lære, da skal vi kjempe. Det er instinktene som skal trå til når vi trenger å løpe fra tigeren og ikke den logiske delen.


Smil er like effektivt som latter

Bare smil i vei, det er like effektivt som latter. Det smitter det også. 


Latter er som gjesping smittsomt

Du løfter stemningen med smil eller en god latter. Det stemmer kanskje ikke i alle sammen henger og heller ikke sammen med alle.

Når vi hører lyden av latter, aktiveres den delen av hjernen som kontrollerer smil og latter.

Denne reaksjonen i hjernen som får oss til å smile eller le, ser ut til å være en måte å gjenspeile andres atferd, noe som hjelper oss med å være sosiale, sier en eller annen forskiningsleder.

Uansett hva studier viser eller ikke viser. Det er godt å le, og du kan jo forske på deg selv. Start dagen med å leg, Le 20 ganger om dagen de neste 3 månedene, og få bevis for at det virker på deg.

Det er lett å blande følelsen av stress, med en følelse av å være excited (på engelsk), altså eksaltert og opprømt. Å være oppstemt kan bidra til at du bli mer årvåken og fokusert.Falsk latter er nesten like effektiv som naturlig latter

Visste du at “lekelatter” er like effektivt som naturlig latter?

Derfor kan du like godt late som: “Fake it till you make it.”


Kan du trene deg opp i humoristisk sans?

Flere av de som har vært med på lengre pustekurs hos meg, forteller at de har lettere for å le og smile etter at de har vært på pustekurs. Noen vil vel si at man trenger ikke forskning for å forstå at vi blir mer som et barn når spenningene i kroppen begynner å slippe takket, og de har absolutt rett i det. Og man trenger ikke humoristisk sans for å le, det er bare å le. Start med å smile, eller bare puste med en latter lyd .... helt til latteren blir mer og mer naturlig.

Dog, er jeg overbevist om at den humoristiske sansen begynner gradvis å endre seg når vi tar oss selv litt mindre høytidelig. Det eneste du trenger å ta på alvor er latter, sett i gang å le ... Fake it till you make it! And if you still don´t make it, FAKE IT!


Latter fremfor medisin

Dette kan man nå lese på forskning.no https://forskning.no/latter-framfor-medisin/1148333


«Humorpreget terapi kan være like effektivt som antipsykotiske medikamenter, når det kommer til å behandle uro hos demente. Det antyder nye resultater lagt fram på National Dementia Research Forum Studien, som passende nok kalles for smile-study, viser en 20 prosents nedgang i uroen til pasienter ved bruk av humorterapi.


Den forbedringen kan sammenlignes med hva man ser ved bruk av antipsykotiske medikamenter, ifølge en pressemelding.


Resultatene viser at humorterapi kan vurderes brukt foran medisiner for å dempe uro, særlig tatt i betraktning bivirkningene medisinene har, sier forsker Lee-Fay Low ved University of New South Wales, Australia. (forskning.no/arg)»

© 2020

Disclaimer - OWNomics AS